Добродошли на интернет презентацију села Стањинац
Сајт је урађен уз благослов оца Рајка Глишовића, пароха овдашњег, и помоћ оца Никанора, монаха у манастиру Св. Онуфрије

 

 
 

Насловна
Историја
Знаменити људи села Стањинац
Црква Свети
Кирик и Јулита
Манастир Свети Онуфрије
Галерија 
Пријатељи села Стањинац

  Други о Стањинцу

Новости
Контакт

 

Обнова цркве Свети Кирик и Јулита

         Ове године (2007.) мештани су на сопствену иницијативу започели реновирање сеоске цркве Свети Кирик и Јулита. Финансијска средства су скупљана у селу, али је највећи део дошао са стране од људи добре воље који воде порекло из Стањинца.

 
 

 

 
 

 

 

         Најпре је скинута дотрајала фасада и замењена је новом, замењени су поломљени црепови на крову, а планирано је постављање и олука када време то дозволи.

 
 

 
 

         На пролеће је планирано уређење ентеријера цркве, кречење, сређивање иконостаса и икона као и замена улазних врата.

 

         Дана 04.05.2008.године настављени су радови на реновирању цркве Свети Кирик и Јулита. Око 10 сати ујутру скупило се неколико људи да би кренули са кречењем спољних зидова цркве и фарбањем куполе.

 

 

 

        Пошто су се договорили о начину рада и поделили задужења кренули су са послом.

 

 

 

        Највећу обавезу на себе преузели су деда Мија и Зоран око кречења и Ивко и Пера око фарбања куполе.

 
 

 

 
 
        Неколико пута је радове прекидала киша, која је посебне проблеме правила људима на куполи, али нико није посустајао. И док дланом о длан, дође време за ручак и кратак предах.
 
 

 

 
 

        Повадише људи из својих торби и кеса оно што су на брзину ујутру спремили, неко сир и хлеб, неко кувана јаја, неко вариво што се затекло у кући.

 
 

 
       
      После кратке паузе за ручак наставило се са радом.
     
     

 
     
      А пред крај радног дана црква је добила ново рухо.
     
     

 
     
     

 
     

      Следећа већа, организована, активност око уређења заказана је за 18. мај када би требало да дође већи број људи из Кладова, Неготина, Зајечара, Књажевца, Ниша... Радиће се на уређивању платоа испред цркве. У међувремену мештани су наставили са радовима, углавном спољним, а започети су и радови на репарацији певница и Владичанске столице.

     
     

 

 
     

      Дана 18.05.2008. године настављено је са акцијом обнове цркве Св. Кирик и Јулита. Радило се на рашчишћавању платоа око цркве и сеоског гробља. Покошена је ливада, посечено је шибље и коров око цркве и на гробљу.

     

 

     

 

     
 

   
     

 

     
      Акцији су се одазвали и млади и стари, а надамо се да ће их бити више на следећим окупљањима.
     

 

     

      Велики број људи се одазвао позиву на ову радну акцију, нарочито људи са стране. Дошли су људи из Кладова, Неготина, Зајечара, Књажевца, Ниша, а ту су се затекли и гости из Инђије који су дали свој скромни допринос у обнови стањанске цркве.

     Најважније је да је све протекло у најбољем реду, било је ту и забаве и дружења, незаобилазног пива и роштиља. Договорено је да се акција понови још једном или два пута како би посао што брже био завршен.

     

        Дана 29.06.2008. организована је још једна радна акција уређења платоа испред цркве и сређивања унутрашњости цркве. Покошен је коров, попаљено је грање и шибље око цркве, офарбани су прозори унутра.

        Радови се полако приводе крају, остало је да се префарбају улазна врата, прозори споља, окрпи и прекречи звонара, покоси још једном трава око цркве. Биће потребно да се још једном састанемо како би привели посао крају.

        У уторак, 25.06.2008. године, цркву Свети Кирик и Јулита је посетио и Владика нишки Иринеј који је изразио своје задовољство радовима на обнови цркве ударајући у црквено звоно и пожелео срећу у даљем раду.

     

 

     
 
     
 
     
 
     
       
     
         
     
       
     
     

 

Бранко Војиновић

 
 
 
 
 
 
 

 

 
 

 

 

 

2007-2010. стањинац.цом
Сва права задржана.